بر اساس آمار ارايه شده بيش از نيمي از افراد ميانسال از انواع مولتي ويتامين ها يا ساير مکمل هاي غذايي استفاده مي کنند که خانم ها در اين ميان گوي سبقت را از آقايان ربوده اند. به گزارش ايسنا، البته متخصصان تغذيه معتقدند غذا هنوز هم بايد مهم ترين منبع دريافت مواد مغذي باشد اما دريافت روزانه مکملها به خصوص در سنين بالا ضامن سلامت طولاني مدت است. در واقع مکمل هاي غذايي براي پر کردن شکافهاي تغذيهاي مناسب هستند.
کلسيم
با بالا رفتن سن، حجم توده استخواني بدن کاهش يافته و نياز به دريافت کلسيم بيشتر جهت پيشگيري از بروز پوکي استخوان يا استئوپروز شديدا احساس مي شود. به طور معمول کلسيم مورد نياز روزانه بدن 1000 تا 1500 ميلي گرم است که البته اين ميزان به نسبت سن فرد تغيير مي کند. با مصرف روزانه مواد لبني (ترجيحا بدون چربي)، نوشيدن آب پرتقال خالص غني شده با کلسيم يا مکمل کلسيم اين نياز تامين مي شود.
ويتامين D
با افزايش سن، بدن انسان بخشي از توانايي خود در تبديل نور خورشيد به ويتامين D را از دست ميدهد و بدون ويتامين دي بدن قادر به استفاده از کلسيم نيست. در عين حال کرم هاي ضدآفتابي که به منظور پيشگيري از ابتلا به سرطان پوست، موقع بيرون رفتن از منزل استفاده مي شود به معناي عدم دريافت ويتامين دي در بيرون از خانه است. به منظور جبران ويتامين D مورد نياز بدن، به خصوص در خانمهاي ميانسال مصرف مولتي ويتامين حاوي کلسيم و ويتامين دي ضروري است. يک ليوان شير حاوي حدود صد واحد بين المللي (IU) ويتامين D است. در دهه 50 زندگي مقدار ويتامين D مورد نياز بدن روزانه 400 و در دهه 70، 600 IU است.
آهن
در صورتي که خانمي در سنين باروري قرار دارد، بايد از وجود ميزان کافي آهن در رژيم غذايي خود اطمينان حاصل کنيد تا دچار کم خوني نشويد. منابع غذايي به عنوان شروع مناسب هستند اما ممکن است به مکمل هاي آهن نيز نياز داشته باشيد.
گوشت قرمز، ماکيان، انواع لوبيا، تخم مرغ و پنير توفو سرشار از آهن هستند. حتما توجه داشته باشيد که منابع غذايي حاوي آهن را با غذاها يا نوشيدنيهاي حاوي ويتامين C مانند آب پرتقال يا آب ساير مرکبات مصرف کنيد. ويتامين C موجب جذب بهتر آهن ميشود. نياز آهن خانمي که در دوران يائسگي به سر مي برد، بسيار کمتر است و مي تواند مولتي ويتاميني فاقد آهن مصرف کند مگر آنکه پزشک مکمل آهن تجويز کرده باشد.
اسيد فوليک
خانم هاي باردار يا آنهايي که مي خواهند باردار شوند به اسيد فوليک بيشتري نياز دارند؛ پژوهش ها نشان مي دهد کمبود ويتامين B منجر به نواقص مادرزادي مربوط به مغز و نخاع در جنين مي شود. علاوه بر مکمل ها، اسيد فوليک در آب پرتقال، انواع لوبيا و سبزيجات سبزرنگ به وفور وجود دارد؛ مضاف بر اينکه مصرف نان و آرد غني شده با اسيد فوليک نيز بسيار مفيد است.
بتا کاروتن
آنتي اکسيدان ها، مانند بتا کاروتن و ويتامين C که با سرطان مبارزه مي کنند، از بدن در مقابل آسيب سلولي محافظت مي کنند. موادغذايي بهترين منبع بتا کاروتن محسوب مي شوند که مي توان به هويج، زردآلو، پاپايا، گرمک، کدو تنبل، سيب زميني شيرين و انبه اشاره کرد. بنابراين از اين به بعد زماني که به ميوه فروشي رفتيد به ميوه هاي نارنجي رنگ توجه بيشتري داشته باشيد. البته به تازگي مکمل هاي زيادي حاوي اين نوع آنتي اکسيدان ها به بازار آمده که مي تواند انتخاب خوبي براي افراد ميانسال باشد.
ويتامين هاي ب6 و ب12
با بالا رفتن سن، بدن قادر به ساختن ويتامين ب12 نيست و مي توان گفت تنها ويتاميني است که در سن بالا حتما بايد به صورت مکمل، مولتي ويتامين، مصرف شود. حضور اين دو ويتامين در بدن با بالا رفتن سن بسيار حايز اهميت مي شود. ويتامين ب6 براي ساخت گلبول هاي قرمز خون و ويتامين ب12 براي رشد سلول هاي عصبي و گلبول هاي قرمز مورد نياز است؛ که هر دو در غذاهاي سالم زيادي وجود دارند. به عنوان مثال با خوردن روزانه يک سينه مرغ، يک تخم مرغ آب پز، يک فنجان ماست کم چرب ساده يا يک ليوان شير به علاوه يک فنجان غلات صبحانه حاوي سبوس و کشمش، ويتامين ب12 زيادي به بدن مي رساند.
اسيدهاي چرب امگا3
اين اسيدها در بدن مانند مواد ضدالتهاب طبيعي عمل مي کنند و در سلامت قلب نقش مهمي دارند. با افزايش سن در خانم ها و کاهش هورمون استروژن، ريسک ابتلا به بيماري قلبي بالا مي رود. ماهي هاي چرب مانند ماهي سالمون و تن از اصلي ترين منابع چربي هاي امگا 3 به شمار مي روند؛ آب پرتقال هاي طبيعي که با امگا3 ها غني شده اند نيز نبايد فراموش شود. البته مصرف کپسول هاي روغن ماهي نيز يکي از بهترين راه هاي مطمئن جهت دريافت اين چربي هاي ضروري است.